Biologisch, duurzaam, fairtrade … dat voelt heerlijk!

De filosofie achter
“Eerlijk voelt heerlijk!”

Eerlijkheid staat bij ons hoog in het vaandel. Eerlijk naar de mensen met wie je leeft, naar jezelf maar ook naar de natuur en alle andere mensen op de wereld. Wij geloven erin dat iedereen een steentje kan bijdragen aan een (iets) mooiere wereld.

Dat begint met bewustwording bij jezelf. En vanuit die bewustwording verantwoordelijkheid nemen. De kleding die je hier koopt is dan ook gemaakt van een eerlijke stof in een verantwoord productieproces. Dat voelt niet alleen heerlijk aan je lijf maar ook in je hart!

Hoe zit het nu eigenlijk met biologisch-duurzaam-fairtrade …?

Wij doen ons uiterste best om enkel kinderkledingmerken uit te kiezen waarvan wij zeker weten dat er biologisch katoen word gebruikt en de productie op een duurzame wijze verloopt.

Kinderkleding van katoen; natuurlijk duurzaam!

Katoen kennen we allemaal en omdat katoen afkomstig is van een plant denken we vaak aan een natuurlijk product. Toch is er vaak weinig natuurlijks meer aan als de katoenplant verwerkt is tot een product. De traditionele katoenteelt zorgt namelijk voor een grote vervuiling door de grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen (insecticiden) die gebruikt worden. Dit is zeer belastend voor het milieu. Om het katoen na de oogst te beschermen wordt Formaldehyde (of een andere chemische stof) gebruikt. Van deze stof is het bewezen dat het kankerverwekkend is, het kan een allergische reactie veroorzaken en het stinkt ook nog! Daarnaast worden voor de kleuring van katoen vaak verfstoffen met zware metalen gebruikt. Niet bepaald duurzaam dus!

Bio-logisch toch?!

We zijn ons er vaak niet van bewust dat deze giftige stoffen via de huid, of via inademing ons lijf binnen kunnen komen. En ook voor de gezondheid voor de arbeiders in de katoenteelt neemt dit risico’s met zich mee.

Kort gezegd is de traditionele katoenteelt dus niet goed voor mens en milieu. Het verschil met biologisch katoen is dat biologisch katoen geteeld wordt zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

In plaats daarvan gebruiken ze natuurlijke compost en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Biologisch katoen is daardoor beter voor het milieu en ook voor de gezondheid van de katoenarbeiders en voor jou en je kind!

De onkosten voor het produceren van biologisch katoen zijn hoger dan die van de traditionele katoen en dat zorgt ervoor dat de prijzen hoger zijn voor deze producten. Dat is een nadeel maar als je je dit beseft geeft een biologisch kledingstuk je een fijner gevoel en dat is ook veel waard!

GOTS keurmerk: biologisch en eerlijke arbeidsomstandigheden

Om erop toe te zien dat biologisch ook écht biologisch is (helaas is dit niet altijd het geval ), bestaan er diverse instanties en keurmerken. De meest bekende en belangrijke ‘standaard’ is GOTS (Global Organic Textile Standard), de meeste biokatoenmerken zijn erdoor gecertificeerd. GOTS hanteert twee richtlijnen: ‘biologisch’ (minimaal 95% van de bestanddelen dient dan biologisch te zijn) en ‘gemaakt met biologische bestanddelen’ (minimaal 70% van de vezels zijn dan biologisch).

Biologisch afbreekbaar

Voor de max. 5% chemicaliën die wèl mogen worden gebruikt, gelden strenge eisen. Zo mogen ze niet giftig zijn voor mensen en moeten ze biologisch afbreekbaar zijn. Sommige stoffen zijn helemaal verboden, zoals de zware metalen, formalhyde en genetisch gemodificeerde stoffen die regulier katoen wel bevat. Ook voor afval en verpakking zijn regels. Met een GOTS certificaat weet je dus zeker dat je een product koopt waarvan zowel gebruik als verwerking van de materialen en ook de arbeidsomstandigheden eerlijk zijn.

Duurzaamheid

Zoals je inmiddels al hebt gelezen ligt de focus op een eerlijk product. We kunnen kleding duurzaam noemen als het gemaakt is met veel aandacht voor de gezondheid van onze aarde en de mens. Denk aan het productieproces, werkomstandigheden en eerlijke handel. Naast deze punten heb je natuurlijk ook nog de duurzaamheid van het product zelf: hoe lang blijft iets mooi en bruikbaar. Ook voor duurzaamheid in deze zin van het woord heb ik aandacht.

Fairtrade kinderkleding

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk. Meer informatie vind je op de website van Max Havelaar.